Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 

I. Türkoloji Çalıştayı

Türkiye Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince düzenlenen “I. Türkoloji Çalıştayı” Saraybosna’da gerçekleşti.
I. Türkoloji Çalıştayı

Ev sahipliğini Türkiye Saraybosna Büyükelçiliği’nin yaptığı çalıştaya Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Türkiye Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete, Zenica Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Damir Kukiç, Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hacigrahiç, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Muhamed Celiloviç, Mostar Cemal Biyediç Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Anisa Trbonya Omaniç, Tuzla Üniversitesi Felsefe Fakültesi Dekanı Dr. Nihada Delibegoviç Caniç, Saraybosna Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Kadriç, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Üniversitelerin Türkoloji Bölüm Başkanları, T.C. Millî Eğitim Bakanlığınca görevlendirilmiş olan okutmanlar ve Türkoloji bölümü akademisyenleri katıldı.

 

Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Koç, yaptığı konuşmada çalıştayın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek dilin iki ülke arasındaki kültür köprüsünün en önemli unsuru olduğunu vurguladı.

 

Balkanlardaki Türkoloji çalışmalarının 19. yüzyılda başladığını anımsatan Eğitim Müşaviri Ete, bölgede Türkçeye olan ilginin günden güne arttığını söyledi. Bosna Hersek genelinde yapılan Türkoloji çalışmalarının ortak kültür değerlerin belgelenmesi adına önemli olduğunu dile getiren Eğitim Müşaviri Ete, “Dil, tarih ve edebiyat çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak kitap ve dergi gibi yayımlar, toplantı ve sempozyumlar akademik kriterlere uygun nitelikli çalışmalar olacaktır.” ifadesini kullandı.

 

Bosna Hersek’te toplam sekiz devlet üniversitesinin olduğunu ve bu üniversitelerin dördünde Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin bulunmasını önemsediklerini, desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini söyleyen Eğitim Müşaviri Ete şöyle devam etti:

“İçinde bulunduğumuz 2018-2019 eğitim öğretim yılında Saraybosna’da 2, Tuzla’da 1, Zenitsa’da 2, Mostar’da 2 olmak üzere toplam 7 okutmanımız Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde görevlendirilmiştir. Bu okutmanlarımız alanlarında yetkin, akademik yönden kuvvetli ve Bosna Hersek’teki Türkoloji bölümlerine katkı sağlayacak arkadaşlarımızdır.”

 

Bosna Hersek’teki üniversitelerin gelişmesine katkı sağlayan bütün Türk kurum ve kuruluşlarına teşekkür eden Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadzigrahiç, Türkoloji çalıştaylarının Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri arasındaki işbirliğini ve iletişimini güçlendireceğini dile getirdi.

 

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin (IUS) 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne öğrenci kabul edeceğinin müjdesini veren Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Rektörü Prof. Dr. Yıldırım da “Türkoloji deyince akıllara sadece dil gelmemeli. Bu işin bir de Türk kültürü ve Türk tarihini araştırma boyutu var.” diye konuştu.

 

Türkoloji alanında ilk defa yapılması açısından önemli olan söz konusu çalıştayda Türkoloji bölümlerinin çalışmaları, sorunları, geleceği ve yapılabilecek ortak çalışmalar ele alındı.

 

15-04-201915-04-201915-04-201915-04-201915-04-2019

 

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü, C Blok 06560 Yenimahalle/ANKARA - (0312) 413 2002 2003

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.