1953 yılında UNESCO tarafından başlatılan ASPnet Programında yer alan Türkiye’deki 55 Okulun temsilcileriyle birlikte gerçekleştirilen, Genel Müdürümüz Ziya YEDİYILDIZ´ında katıldığı toplantının açılış konuşmasını Bakanımız Sayın Nabi AVCI gerçekleştirdi.
Sayın Bakanımız, UNESCO’nun 1953 yılında başlattığı evrensel bir program olan ASPnet Kardeş Okullar Ağı’nın ülkelimizdeki durumunun ve geleceğinin tartışılması amacıyla UNESCO’nun Türkiye Millî Komisyonu ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın iş birliğiyle bir araya geldiklerini belirterek UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na Kardeş Okullar Ağı’nın görünürlüğünü artırmak amacıyla yürütmekte olduğu çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Sayın Bakanımız projenin, bizim kültürümüze çok yakışan bir proje olduğunu, Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım işi kolay kılalım.’ dediği gibi bu projenin temel amacının da tanış olmak ve işleri kolay kılmak olduğunu, projenin aynı zamanda Hazreti Mevlana’nın bir şiirinde yer alan Pergel metaforuna benzediğini yani pergel gibi olduğumuzu bir ayağımızın doğru yola sımsıkı basarken, diğer ayağımızın 72 milleti dolaştığını ve bu projenin pergel metaforuna çok uyan bir proje olduğunu ifade etti.
UNESCO’nun kuruluşunun 70. yılı olduğunu belirterek, 62 yıllık tecrübenin ürünü olan bu programın, UNESCO’nun, eğitim sektörü içerisinde yer alan en önemli programlarından biri olduğunu ve bugün dünya çapında 181 ülkede 9 bin 900 okulun bu ağa dâhil olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin UNESCO’da, Kuzey Amerika ve Avrupa grubunda yer aldığını ifade eden Sayın Bakanımız, grupta yer alan 49 ülkede toplam 2 bin 500 okulun bulunduğunu ancak Türkiye’nin bu çok önemli projede hak ettiği yeri almadığını söyleyerek toplantının amacının da bu konudaki farkındalığı ve kamuoyu ilgisini ve ağa dâhil olan okul sayınını artırmak olduğunu vurguladı.
Bakanımız Sayın Nabi AVCI, Bakanlık olarak bu programa gerekli desteği vereceklerini belirterek bu önemli toplantıyı düzenleyen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.