KKTC-LEFKOŞA'DA MESLEKÎ EĞİTİM ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
Bakanlığımız ile KKTC Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde ülkemizin meslekî eğitimdeki başarılı uygulamalarının KKTC meslekî eğitim sistemine uyarlanması amacıyla 7 Aralık 2023 tarihinde Lefkoşa'da "Meslekî Eğitim Çalıştayı" düzenlendi.Bakanlığımız ile KKTC Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde ülkemizin meslekî eğitimdeki başarılı uygulamalarının KKTC meslekî eğitim sistemine uyarlanması amacıyla 7 Aralık 2023 tarihinde Lefkoşa'da "Meslekî Eğitim Çalıştayı" düzenlendi.
Çalıştayın açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin FEYZİOĞLU, KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım ÇAVUŞOĞLU, T.C. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif YILMAZ, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali KARAGÖZ ve KKTC Meslekî Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen HOCANIN'ın yaptıkları çalıştaya bazı KKTC milletvekilleri ve meslek örgütü temsilcileri de katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin FEYZİOĞLU, açılış konuşmasında, 6 Şubat depremlerinden önce KKTC Millî Eğitim Bakanlığı için ihtiyaç listesi belirlendiğinden bahisle depremden sonra gelmeyeceğini düşündüklerini, Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 14 tır malzemeyi ve büyük bir teknisyen ekibiyle gönderdiğini ve malzemelerin kurularak kullanımına başlandığını gururla ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin KKTC'nin ihtiyaçlarına verdiği ehemmiyeti vurguladı.
KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım ÇAVUŞOĞLU konuşmasında, çalıştayın planlı gelişme açısından önemine işaret ederek meslek liselerinin sayılarını arttırma konusunda büyük mücadele verdiklerini anlattı. Türkiye'de meslekî eğitim konusunda yapılan iyi uygulamaları KKTC'ye getirmek için çalıştıklarını ifade eden ÇAVUŞOĞLU, her ilçeye meslekî eğitim kurumu kazandırma hedefleri olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalara verdiği destek için Anavatan Türkiye'ye şükran duyduklarını kaydeden ÇAVUŞOĞLU, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür etti.
Bakan Yardımcısı Nazif YILMAZ, çalıştayın KKTC - Türkiye Cumhuriyeti arasındaki meslekî teknik eğitim alanında iş birliği açısından yeni bir başlangıç olacağını dile getirerek bu gibi çalışmalarda sürdürülebilirliğin önemine işaret etti. Çalıştaya akademik bir ekiple değil alınan kararları aksiyona geçirebilecek bürokrat ekibiyle geldiklerini, yapılan çalışmanın sürdürülebilir olması ve sonuç alınabilmesini oldukça önemsediklerini ifade etti. Meslek eğitiminin sadece ekonomik alanda değil sosyal yaşam açından da önemine değinerek "Gençlerimizin meslekî eğitime yönlendirilerek ülkelerinin geleceğini teminat altına almaları için de bu çalışmayı oldukça önemsiyorum. Bize ev sahipliği yapan KKTC Millî Eğitim Bakanlığına, bizlerle iş birliği içinde ülkemizi temsil eden Büyükelçimiz ve ekibine, KEİ ekibine tekrar teşekkür ediyorum." sözleriyle ve çalıştayın hayırlı ve faydalı olması temennisiyle konuşmalarını bitirdi.
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali KARAGÖZ, iki ülkenin ilerlemesi ve dünyada hak ettiği yeri almaları için bu gibi iş birliklerinin süreceğini ifade etti. Bilim ve teknolojideki gelişmelere işaret eden KARAGÖZ, meslekî ve teknik eğitimin bu şartlar altında daha da önemli hale geldiğini belirtti. Millî ve manevi değerlere dayalı meslekî eğitimin önemine de vurgu yapan Karagöz, çalıştayın hayırlı olmasını diledi.
KKTC Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen HOCANIN, çalıştay ile üretime yönelik uygulamaların nasıl hayata geçirilebileceğinin ele alınacağını ifade ederek çalıştayda; "Döner sermaye uygulamaları, sertifikasyon sistemi, eğitim-iş hayatı iş birliği, belgelendirme, denklik işlemleri, telif hakkı-markalaşma, mükemmeliyetçilik merkezleri, işletmelerde beceri uygulamaları" konularının ele alınacağını vurguladı.
İlgili çalıştaya Genel Müdürlüğümüzden Uluslararası Anlaşmalar ve Burslar Daire Başkanı Büşra Şeyma BİÇEN KARTAL katılmıştır.