Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl Değerlendirme, Sergi ve Resepsiyonu
UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun Kuruluşunun 70. yılı ve ‘Nevruz’un İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedilmesinin 10. yılı vesilesiyle UNESCO Millî Komisyon Hizmet Binasında “Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl” Değerlendirme, Sergi ve Resepsiyonu gerçekleştirildi.Etkinliğe MEB Bakan Yardımcısı Mustafa SAFRAN, TBMM 26. Dönem Milletvekili Mustafa İSEN, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu EYİSOY DALKIRAN, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan BOYACI ile İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedilen ‘Nevruz’ dosyasında yer alan 12 Devletin temsilcileri, UTMK Yönetim Kurulu ve İhtisas Komitesi Üyeleri, akademisyenler, doktora ve yüksek lisans düzeyinden öğrenciler ve çok sayıda ziyaretçi katıldı.
İrfan Gürdal tarafından seslendirilen Nevruz Türküleriyle başlayan etkinlik, ‘Nevruz’ dosyasındaki devletlerin SOKÜM Listelerindeki konumu, Nevruz ve kutlamalarının kültürel açıdan önemi hakkında yapılan konuşmalarla devam etti.
Konuşmaların ardından ‘Nevruz Çiçektir: Anadolu’nun Endemik Nevruzları’ ve ‘Nevruz: Koruma ve Aktarımda Son On Yıl’ başlıklı sergiler gezildi. Etkinlik davetliler onuruna verilen resepsiyonla son buldu.
2009 yılında çok uluslu dosya olarak UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydedilen ‘Nevruz’ dosyasında Türkiye, Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Afganistan, Irak, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan olmak üzere 12 katılımcı devlet bulunuyor.
UNESCO; barış, uzlaşma, dayanışma, işbirliği ve kültürlerarası diyalogu güçlendirmek, kültür ve doğa arasındaki ahengi ve sürdürülebilirliği vurgulamak ve somut olmayan kültürel miras bilincini güçlendirmek amacıyla üye devletleri her yıl 21 Mart “Uluslararası Nevruz Günü”nü kutlamaya davet etmektedir.
Birleşmiş Milletlerin 64. Genel Kurulunda 21 Mart “Uluslararası Nevruz Günü” olarak ilân edilmişti.