Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 

Türk Konseyi V. Eğitim Bakanları Toplantısı Kırgızistan’da Yapıldı

Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek amacıyla uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın Nahçivan Türk Zirvesi’nde imzaladıkları Nahçivan Anlaşması’yla kurdukları Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) Eğitim Bakanları V. Toplantısı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleşti.
Türk Konseyi V. Eğitim Bakanları Toplantısı Kırgızistan’da Yapıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran başkanlığında, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu Eyisoy Dalkıran, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Yusuf Büyük, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Kurul Üyesi Toper Akbaba, Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Binnur Uzun ve Eğitim Uzmanı Ender Ereskici’den oluşan Türkiye heyeti “Türk Konseyi V. Eğitim Bakanları Toplantısı” ve “Türk Konseyi Kıdemli Memurlar VII. Toplantısı”na katılmak üzere Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e gitti. Bakan Yardımcısı Safran başkanlığındaki heyeti Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kudayberdi Kojobekov ve Türkiye Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat karşıladı.

 

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Gulmira Kudaiberdiyeva’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Türk Konseyi Eğitim Bakanları V. Toplantısı’na T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Azerbaycan Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahabbat Valiyeva, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı Bilim Bakan Yardımcısı Rustem Bigari, Macaristan İnsan Kaynakları Bakanlığı Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanı Jozef Bodis ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdat Amreyev’a katıldı.

 

Bakan Yardımcısı Safran toplantıda yaptığı konuşmada, 2009 yılında Nahçivan’da kurulan Türk Konseyi’nin geçen sürede kurumsal anlamda önemli gelişmeler gösterdiğine işaret ederek ortak bir dili, ortak bir kültürü, ortak bir inancı paylaşan kardeş Türk Cumhuriyetlerinin diğer alanlarda olduğu gibi, eğitim alanında da işbirliği yapması, bilgi ve deneyim paylaşmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

 

“Gençlerimiz Geleceğimizdir”

“Gençlerimiz geleceğimizdir ve ülkelerimizi ayakta tutacak olan onlardır.” diye konuşan Bakan Yardımcısı Safran; “Gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek, gelişen teknolojiye ve iş dünyasının değişen taleplerine uyum sağlayacak yeterliliklerle donatmak; onlara ortak değerlerimizi ve kültürümüzü tam olarak kazandırmak hepimizin en önemli görevidir. Bu anlamda biz doğru adımlar atmalıyız ki gençlerimiz ve onlardan sonra gelen nesiller daha müreffeh olabilsin. Bugün bizleri bir araya getiren sadece dilimiz, tarihimiz, coğrafyamız, kültürümüz değil aynı zamanda müreffeh bir geleceği hep birlikte inşa etme arzu ve irademizdir.” ifadelerini kullandı.

 

“Ortak Kültürümüzün ve Değerlerimizin Kazandırılması Önemli”

“Ortak Türk Tarihi”, “Ortak Türk Edebiyatı” ve “Türk Dünyası Coğrafyası”  başlıklı kitap çalışmalarının genç nesillerin birbirini daha iyi tanımalarına, anlamalarına ve sağlam kültürel bağlar oluşturmalarına vesile olmasını temenni ettiğini dile getiren Bakan Yardımcısı Safran şöyle devam etti:

“Bununla beraber ortaöğretim düzeyinde uygulanan öğrenci değişim programı ile uygulanması planlanan kardeş okul programlarının da gençlerimiz arasındaki bağların güçlenmesine katkı sağlayacak olmasından duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Sadece ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde değil ilköğretim ve okul öncesi eğitimi döneminde de ortak kültürümüzün ve değerlerimizin kazandırılması önemlidir.”

 

Sürdürülebilir kalkınmanın, istihdamın, toplumsal refahın, huzur ve barışın sağlanmasında en önemli aracın kaliteli bir eğitim olduğuna işaret eden Bakan Yardımcısı Safran, eğitim alanında dost ve kardeş ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yaparak Türkiye’nin bilgi ve deneyimlerini dost ve kardeş Türk Cumhuriyetleri ile paylaşmaya hazır olduğunu dile getirdi.

 

Bakan Yardımcısı Safran, toplantıda alınan kararların Türk Dünyası gençliğinin, dünyanın her yerinde bilgili, üreten, sorumluluk duygusu olan, paylaşan, insan haklarına saygılı, katılımcı, anlayışlı, öz kimliğini bilen, kültür değerlerine saygılı, geleneklerine ve tarihine bağlı insanlar olarak yetişmelerine önemli katkılarda bulunacağını söyledi.

 

“Türk Konseyi Kıdemli Memurlar VII. Toplantısı”

Türk Konseyi Kıdemli Memurlar VII. Toplantısı’nda Türk Konseyi’nin faaliyetleri kapsamında yürütülen; Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği, Öğrenci Değişim Programı, Öğretmen Değişim Programı ile “Ortak Türk Tarihi”, “Ortak Türk Edebiyatı” ve “Ortak Türk Coğrafyası” ders kitaplarının hazırlanması konuları ele alındı.

 

22-03-201922-03-201922-03-2019

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü, C Blok 06560 Yenimahalle/ANKARA - (0312) 413 2002 2003

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.