Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 

“Türkiye ve AB Ortak Değerleri: Eğitim Sistemine Yansımaları-2” Uluslararası Konferansı Genel Müdürlüğümüz Tarafından Ankara’da Gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmalarını Müsteşarımız Sayın Yusuf TEKİN; AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı, Büyükelçi, Gabriel Munuera VINALS ve Genel Müdürümüz Sayın Funda KOCABIYIK yaptı. 
 “Türkiye ve AB Ortak Değerleri: Eğitim Sistemine Yansımaları-2” Uluslararası Konferansı Genel Müdürlüğümüz Tarafından Ankara’da Gerçekleştirildi.

“Amacımız insanlığın ortak birikimi olan ortak değerleri çocuklarımıza öğretmek”

Genel Müdürlüğümüzün Ankara’da düzenlediği “Türkiye ve AB Ortak Değerleri: Eğitim Sistemine Yansımaları-2” Konferansı’na katılan  Müsteşarımız Sayın  Yusuf Tekin, Avrupa’nın insanlık adına ortak değerler emanetini  korumakla mükellef olduğunu hatırlatarak “Demokrasi insan hakları, hukuk devleti gibi kavramlar insanlığın ortak birikimidir. AB bunun koruyucularından biridir. İnsanlığın ortak birikimi olan bu değerleri kendi çocuklarımıza öğretebilmek ise amacımızdır” dedi.

Bakanlık olarak, Türkiye’de AB üyeliğine yönelik kamuoyu desteğinin azalmaya başladığı bir dönemde Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi’ni başlattıklarını, insanların bilmedikleri gerçeklikler konusunda çekimser davrandıkları önermesinden hareket ettiklerini belirten Tekin, öğrencilerin okul çağında AB’yi öğrenmeleri konusunda heyecanla yola çıktıklarının altını çizdi.  Sayın Müsteşarımız Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi’nin tek hedefinin, AB sürecine katkı sağlamak olmadığını, öğrencilerin AB’yi hem kurumsal yapı hem de değerler itibariyle öğrenmelerinin iki temel yola çıkış parametresi olduğunu hatırlattı.  

Konferans açılış konuşması yapan AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı, Büyükelçi,  Gabriel Munuera Vinals, AB’nin ortak ve tek bir pazardan daha fazlası olduğunu,  AB’nin en büyük kapsamlı özgürlük ve hakları sağladığını ve gittikçe büyüdüğünü ifade etti. Vinals, “Türkiye de AB’nin bir parçasıdır. AB çok farklı geleneklere sahip devletleri bir araya getiriyor. Biz ortak değerleri paylaştıkça AB başarılı olacak. Türkiye AB’ye giderek yakınlaşmaktadır” dedi.

Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi’nin amacının toplumun AB ortak değerleri ve temel haklar konusunda farkındalığını artırmak, bilgi düzeyini yükseltmek olduğunu hatırlatan Genel Müdürümüz Funda Kocabıyık, projenin iki yıllık süresi boyunca ortaokul öğretmenlerine ve öğrencilerine yönelik birçok etkinliği tamamladıklarını belirtti.  Sayın Genel Müdürümüz, Aralık 2016’ da sona erecek projenin en önemli odak noktasının AB ortak değerleri ve temel haklar olduğunu söyledi. Kocabıyık sözlerine şöyle devam etti: “Bu değerler AB ile ortaya çıkan ve sadece AB’ye özgü olan değerler değildir. Tüm uygar dünyanın kabul ettiği ve ülke politikalarında yer verdiği evrensel değerlerdir. İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet, ifade özgürlüğü kadın erkek eşitliği, çocuk hakları çevre hakkı, kent hakkı gibi aslında insan ve uygar toplum olmanın gerektirdiği değerlerdir bunlar. Bu değerler toplum tarafından içselleştirilip güncel hayatta kullanıldıkça anlam kazanır. Bu evrensel değerlerin önemi hakkında hedef kitlelerini bilgilendirmek için yürüttükleri faaliyetlerden birinin de ortak değerleri ve temel hakları eğitim sistemine aktarmanın yöntemleri üzerine düşünmek ve tartışmak üzere uluslararası konferanslar düzenlemek olduğunu söyleyen Sayın Funda Kocabıyık, “Konferansın adında da yer alan anaakımlaştırma ile; ortak değerlerin ve temel hakların politika ve uygulamalarla bütünleştirilmesi, politika metinlerinin ve uygulamaların bu değerleri içerir biçimde hazırlanması ve yapılandırılmasından söz ediyoruz. Bu yıl, günümüzde tüm dünyada verimli bir pedagojik yöntem olan yaratıcı dramayı ortak değerlerin tanıtılması için nasıl kullanabiliriz bunu tartışacağız” dedi.

Genel Müdürümüz Sayın Funda Kocabıyık’ın kolaylaştırıcılığı ile gerçekleşen konferans tema konuşmalarının ilkini Avrupa Eğitim Vakfı Türkiye ve İsrail Sorumlusu Lida Kita “Ortak Değerleri Eğitimde Anaakımlaştırmanın Yöntemleri başlığıyla yaptı. İkinci tema konuşmacısı Kıdemli Eğitim Uzmanı Anders Nils Henrick Lönnqvist tarafından “Bir AB Vatandaşı Gözüyle AB Ortak Değerleri” başlığıyla yapıldı. Üçüncü tema konuşması ise UNESCO Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından “Ortak Değerler Gündelik Yaşamımızda Neden Önemli” başlığıyla yapıldı. Konferansın ilk gününün öğleden sonra programında ise Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden Prof. Dr. Tülin Sağlam “Ortak Değerleri Yaratıcı Drama Yoluyla Aktarmanın Yöntemleri” başlıklı bir konuşma yaptı. Ardından, psikolojik danışman ve yaratıcı drama uzmanı Yılmaz Erdal “Ortak Değerleri Yaratıcı Drama Yöntemiyle Aktarmanın Pedagojik Faydaları” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

 

Konferansın ikinci günü katılımcıların daha aktif katkıda bulunabilecekleri çalışma grupları ile sürdü. Birbirine paralel çalışma yapan 4 çalışma grubunda AB ortak değerlerinden demokrasi, eşitlik, sosyal içerme ve insan haklarına odaklanıldı. Bu ortak değerlerin içeriği ve yaratıcı drama yöntemiyle nasıl aktarılacağı konusunda çalışma yapılan grupların kolaylaştırıcılığını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Zafer Çelik; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Burcu Sümer ve Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Taş; Anadolu Üniversitesi AB Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erhan Akdemir yürüttü. Çalışma gruplarının sonuçlarının tartışıldığı panel oturumunda kolaylaştırıcıların yanı sıra Prof. Dr. Tülin Sağlam ve psikolojik danışman ve yaratıcı uzman Yılmaz Erdal da konuştu. Panel oturumunun kolaylaştırıcılığını ise Ankara Üniversitesi ATAUM (Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Denk yaptı. Konferans kapanış konuşması ise Müsteşar Yardımcımız Sayın Ercan Demirci tarafından yapıldı.

 

18-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-2016

Emniyet Mah. Gazeteci Yazar Muammer Yaşar Cad. MEB Beşevler Kampüsü, C Blok 06560 Yenimahalle/ANKARA - (0312) 413 2002 2003

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.